sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Asta nu este tara mea!

Nu ai simtit niciodata ca nu traiesti in tara ta? Nu ai simtit niciodata ca de fapt, alta este cultura ta, care nu se potriveste deloc cu cea a tarii in care traiesti? Eu DA.
Am avut norocul de a calatori in tari straine inca de la varste fragede, prima data cand am trecut granita tarii fiind la 10 ani. Atunci am descoperit ca exista viata si dincolo de Timisoara si este chiar mai buna. Atunci mi-a incoltit gustul pentru haine, pofta pentru dulciuri de tot felul, slabiciunea pentru zorzoane de tot felul, pentru creioane cu pene si pixuri din plastic colorat si intortocheat in diverse forme. Tot atunci am vazut ca exista si case vopsite in alte culori decat monotona combinatie gri-bej, cu flori vesele in geamuri. Am vazut ca exista si oameni civilizati care nu simt nevoia sa arunce diverse chestii pe strada si ca nimeni nu rupe florile ce infrumuseteaza trotuarele. Si poate cel mai tare m-a impresionat pe atunci, o pescarie, cu sute poate chiar mii de pesti, pe care puteam sa ii hranesc din mana si pe care nimeni nu voia sa ii pescuiasca. Ca sa vezi ce ramane in mintea unui copil...
Au urmate iesiri aproape anuale, la fel de bogate in experinte, contribuind din plin la dezvoltarea mea ca persoana, adapandu-mi pofta de mai bun si mai bine. Din pacate, sau nu, tot aceasta experienta m-a facut sa inteleg de ce nu imi place tara in care m-am nascut. Am sa incerc sa descriu pe scurt cateva aspecte care ma fac de-a dreptul sa sufar si sa imi doresc sa am viteza unui ghepard pentru a putea ajunge pe alte meleaguri cat mai repede.
Cine nu a auzit faimoasa replica "Nu-i problema, se rezolva" si de fapt nu se rezolva mai nimic sa ridice mana sus. O detest. Fie imi spui ca se poate face si o faci, fie imi spui ca nu se poate! e greu oare?
Nu suport lipsa de bun simt si lipsa bunei cresteri.
Nu suport ideea cum ca pentru a fi deservit de un functionar public (indiferent de domeniul de activitate) in mod civilizat si decent, trebuie sa ai "pile" sau sa fii pregatit "materialiceste" pentru a intra in gratiile marelui Functionar.
Nu suport larg raspanditul obicei conform caruia tot ceea ce depaseste spatiul intim-locuibil nu ma priveste. Romanii nu au grija de mediul in care traiesc, de strada pe care locuiesc, de gradina din fata blocului sa nici nu mai pomenesc. Tot ceea ce depaseste cei 70-100 metrii patrati personali nu mai are legatura cu ei, drept umare de ce ar avea grija?!
Mi se pare penibil ca majoritatea romanilor din aceasta tara fac lucrurile de ochii lumii - isi cumpara masini scumpe cand ei abia isi platesc chiria la garsoniera, isi cumpara haine mai mult sau mai putin de firma, insa neaparat cu eticheta mare "sa se vada pe ce au dat banii".
Urasc depravarea din aceasta tara si imi pare rau ca pretul de vanzare al romancelor scade pe zi ce trece. O fi criza de vina? Nu. Doar lipsa lor de incredere in fortele proprii si lenea/comoditatea. Sa recunoastem, e mult mai usor, pentru unele cel putin, sa se cracaneze decat sa se trezeasca in fiecare dimineata la 7 si sa faca o munca de birou.
Zilnic frumusetea romancelor este ridicata in slavi, cica ar fi cele mai frumoase din Europa si de ce nu, dupa unii, din lume. Nu mi se pare deloc asa. Frumusetea romancelor este una medie, mai rar apare una mai deosebita. Aceasta faima insa este datorata altui element si anume Sexului. Femeile romance sunt usoare si ieftine. Se dezbraca fara vreo prejudecata si umbla pe strada cu tot ce au ele mai intim la vedere. Asta este ceea ce ne scoate in evidenta in fata celorlalte tari. In toate calatoriile mele prin diverse tari, niciunde nu am vazut atatea femei-reclama pentru SEX ca la noi.
In sfarsit, poate cel mai mult ma deranjeaza lipsa seriozitatii in relatiile umane, fie ca e vorba de relatii socio-profesionale fie intime-personale. Drept doavada si faptul ca este foarte greu sa iti gasesti pe cineva de incredere cu care sa construiesti o relatie de durata. Oamenii sunt ahtiati dupa bani, avere, avutie materiala si uita cele mai importante aspecte: dragoastea, simplitatea si buna-cuviinta. Nimic nu conteaza pe lumea asta daca iti lipsesc aceste 3 ingrediente...cel putin pentru mine.
Din cauza celor enumerate mai sus, consider ferm ca m-am nascut in tara gresita. Va voi povesti in curand si despre tara mea de suflet...

5 comentarii:

  1. Honey sti bine ca condivid parerea. Ma bucur ca ai pus in sfarsit negru pe alb lungile noastre discutii pe temele de mai sus. Poate mai citesc si altii si ajung la aceasi parere! Te pup. I miss u. ;-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Cristina, se scrie metri nu "metrii"
    Raluca,se spune ştii bine... nu "şti bine..."
    Sunt mulţi(printre care şi eu) care, pentru o greşeala gramaticala(nu omisiuni de litere) nu mai calcă pe blogul ăla în veci.Scade nota la purtare.Pentru a avea un trafic constant crescător,citeşte de câteva ori draftul inainte de publicare. Chiar şi după aia, ai butonul edit care face o corectură postoperatorie.
    Eşti aproape de frontiera de vest şi tot dezamăgită esti.De la Timişoara şi pâna în Japonia tot de săracie ai să dai. Estul se zbate. Du-te spre Vest!
    Poţi să ştergi commentul meu,dar nu poţi sări peste blogul meu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma bucur ca am gasit acest blog....aceasta postare ! Si noi simtim acelasi lucru ! Eu si familia mea traim de 11 ani in Spania si vedem diferenta.
    Diferenta la tot ce este ........
    Insa ne doare mult cand pe langa prostiile Romanesti care le fac politicieni nostri ( si nu numai de acum....astea sunt de veacuri )...mai apare si la stiri topul banilor trimisi de Romani din strainatate !
    Ei fac un top a sumelor de bani trimisi de bieti Romani care muncesc de dimineata pana seara sa-si faca un trai mai decent si ajuta si familiile lor !
    La ProTV de exemplu am vazut de mii de ori cum spuneau '' Capsunarii din Spania ''
    Sa le fie rusine....aici nu sunt numai capsunari....aici sunt Romani care muncesc cinstit sunt in multe locuri Romani care sunt cotati si respectati...directori , medici, informaticieni....si noi Romanii de aici suntem oameni capabili......
    Binenteles ca exista exceptii...se fura...se sparge ....se bat.....etc.......
    Dar sa mai faca si reportaje despre Romani adevarati....respectati....de care eu si familia mea suntem mandri !
    salutari cu respect tuturor !

    RăspundețiȘtergere
  4. Superb scris! Din pacate ai perfecta dreptate!Mie orice iesire in afara, intr-o tara civilizata, imi face foarte rau. Mai bine zis, intoarcerea dintr-o tara civilizata imi face foarte rau :(

    RăspundețiȘtergere
  5. =>@ralu: am revenit :D

    =>@omudelamunte: multumesc pentru atentionare. Am sa incerc sa fiu cat se poate de atenta la scris. Recunosc, sunt o amatoare, insa cu dorinta de perfectionare. Cat despre trafic, nu prea stiu cum functioneaza, eu scriu mai mult pentru mine..nici nu stiu exact cum m-ati gasit :D

    =>@Eci si Cami: ma gandeam ca sunt singura care are o astfel de opinie, dar vad ca nu :) Intr-adevar exista multi romani de care putem fi mandrii cu totii!

    =>Zuzele: mda cam asta simt si eu :(

    RăspundețiȘtergere