joi, 15 decembrie 2011

Comunicarea la greci (1)

Daca tot se tin lectii de engleza in Regat , sa va povestesc si eu cum stau grecii la capitolul politeturi de toata ziua. Din start trebuie spus ca ai mei greci sunt cam superficiali. Cand doua persoane se intalnesc, prima intrebare este "ce faci- ti kanis adica". Daca englezul cu bun simt si cu modestia in sange iti va raspunde cu un "nu prea rau" ei bine, grecii se lauda. Tot timpul. O posibila cauza a crizei actuale (asta ca o paranteza) Astfel domnul grec iti va raspunde cu "foarte bine-poli kala. poli orea". Si daca are si o zi buna iti va spune "mia hara - in traducere libera, o minunatie, nemaipomenit" dupa care te va intreba la randul lui acelasi lucru, insa nu te astepta sa aiba si rabdarea sa primeasca un raspuns din partea ta. Probabil va trece mai departe sa iti povesteasca ce mai e nou pe la el in cotet:)
Grecii nu au chef sa auda ca nu esti bine. Ca de fapt nici ei nu sunt bine. De fapt nimeni nu mai e bine la ora actuala in Grecia insa de ce sa mai intoarcem si cutitu in rana cand ne putem preface. Poate daca inchidem ochii trece si criza (asta tot ca o paranteza). Dar...sa nu dea vreun sfant sau vreun alt protector sa spui ce probleme ai pentru ca sigur in jumate de ora (cronometrat) afla tot orasul. Grecii savureaza o barfa buna mai ceva ca o gravida un ecler de ciocolata.

Pana data viitoare...sa curga ouzo! o seara frumoasa

6 comentarii:

  1. :)) Ai dreptate cu grecii, si cu intrebarea "ti canis"...am o prietena casatorita cu un grec si e exact cum zici tu. Mi-ar placea sa ne mai spui cateva expresii in greaca specifice lor, de exemplu prietenul asta zice tot timpu..."Malaka" pe care el il asociaza cu "Tampitule" dar cand zice el suna foarte haios. :)) :*

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) mda "malaka" in traducere este ceva mai dur decat "tampitule" :D insa este folosit tot la al doilea cuvant:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu chiar asta iubesc la greci!! Salutu acela simplu: TI KANIS?...si-atat! Nu mi-e dor de salutul romanesc de genu: Buna...ai ai auzit c-a manacat bataie aia de la 3,sau ca s-a scumpit carnea...si Boc...asta vrea sa scumpeasca si gazele!!!
    Intelegi??
    Si eu traiesc in Grecia..si ador faptul ca totata lumea ma intreaba ce fac!! iar eu din politete raspund...si plec mai departe!!
    Acesta intrebare de politete mi-o adreseaza pana si vanzatoarea de legume!!!...In Romania se intampla asta??

    RăspundețiȘtergere
  4. draga anonim(a), da inteleg:)
    eu nu am spus nici o clipa ca nu ar fi fain, la fel ca tine imi place;) stau in tara asta de dragoste nu de nevoie;) probabil pentru ca nu imi cunosti stilul de scris ti s-a parut vreun atac adus grecilor. nu este vorba de asa ceva. este doar felul meu personal, mai ironic poate, de a descrie anumite treburi:) dar ii iubesc, sunt familia mea si m-au acceptat in familia lor si in sufletele lor asa ca nu am decat cuvinte de lauda:) intelegi???.cat despre ce si cum se intampla treburile in Romania, nu imi pasa pt ca nu traiesc acolo..si am plecat de acolo tocmai pt ca nu ma regaseam in acea tara;)
    multumesc pt comment si te mai astept pe la mine, poate descoperim si alte lucruri care ne plac la greci;) o seara frumoasa

    RăspundețiȘtergere
  5. Offf..

    Incepi atat de ironic raspunsul tau...la sfarsit incerci sa fi mai dulce incat m-ai facut sa zambesc! Exact stilul neaos...romanesc!!!
    N-am inteles de ce stilul tau este ironic daca spui ca ai numai cuvinte de lauda pentru noua ta familie!
    Ca sa pastrez tonul...dat de tine si eu sunt maritata cu un grec nu stau aici de nevoie! Intelegi??? Diferenta este ca eu nu pot sa fiu ironica vis-a-vis de persoanele dragi mie (si implicit a tarii pe care pur si simplu o ador).

    Oricum..in incheiere iti urez un sincer si calduros Kalla Xristugenna!

    RăspundețiȘtergere
  6. Sarbatori fericite draga Anonima;)

    ps: ironia este stilul meu personal-nu are de a face cu oameni sau locuri -nu iti place, putin imi pasa ..ma bucur ca tu esti mai buna;) iar acel "intelegi???" l-ai folosit tu prima data, simtindu-te atacata;)
    Discutia o consider incheiata pe aceasta tema, daca mai doresti si poftesti, esti libera sa mai treci pe aici, daca nu, ma bucur ca ai trecut. Blogul meu nu este un loc de cearta cu alti semeni, nu imi sta in fire sa ma atac public, si nu scriu sa ma justific in fata unor persoane care habar nu au cine sunt sau cum sunt eu. Blogul meu, este personal..nici nu stiu sincer cum ai dat de el...numai bine!

    RăspundețiȘtergere